Warzywa i owoce są podstawą naszej codziennej diety. Są źródłem cennych witamin, bez których nasz organizm źle funkcjonuje, a my zwyczajnie źle się czujemy.

Według lekarzy i naukowców, powinniśmy spożywać dzienne pięć porcji warzyw oraz cztery porcje owoców. Możemy przygotowywać z nich sałatki, koktajle, lody lub jeść je na surowo, co też jest najzdrowsze.

Sięgając po warzywa i owoce warto zwrócić uwagę na to, gdzie były kupowane oraz skąd pochodzą. Najlepiej jest sięgać po warzywa i owoce krajowe, a jeszcze lepiej – z najbliższej okolicy.

Jeśli mamy dostęp do gospodarstw ekologicznych – koniecznie kupujmy tam wszelkie produkty. Mamy wówczas pewność, że zachowują wszystkie cenne witaminy oraz są wolne od chemii i konserwantów.

Takie warzywa i owoce nie muszą być zabezpieczane na czas podróży, nie leżą godzina ściśnięte w ciężarówkach, nie są narażone na tysiące zarazków ze strony innych kupujących – w marketach każdy na nie chucha i dotyka. Warzywa i owoce dobrze jest też kupować w lokalnych warzywniakach.

Tak właściciele mają często znajomych dostawców, znają się na jakości warzyw i owoców i kupują to, co najlepsze.